Houtlijm

Houtlijm voor professionals

Of het nu gaat om montage of reparatie, steeds meer vakmensen geven de voorkeur aan verlijmen boven mechanische bevestiging met schroeven of spijkers. Houtlijm zorgt voor een onzichtbare en tegelijkertijd stabiele en duurzame verbinding van hout of houten materialen. Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende oplossingen beschikbaar voor een optimale hechting. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden als het gaat om professionele verwerking. In principe zijn er twee dominerende technologieën in houtlijmen: PVAC- en PU-lijmen. Bij het kiezen van de juiste lijm spelen factoren als materiaal, oppervlakte-eigenschappen en thermische en fysieke belastingen een belangrijke rol. Het is belangrijk om de juiste bestendigheidsklasse voor het bouwproject te gebruiken.

Houtlijm Pro 40P

Houtlijmen D-klasse

Houtlijmen worden onderverdeeld in vier bestendigheidsklassen. Ze zijn gemarkeerd met D1, D2, D3 en D4 volgens DIN EN 204, die de oude aanduidingen volgens DIN 68 602 van B1 tot B4 vervangt. Deze classificatie wordt toegekend op grond van hun minimale afschuifsterkte en hun gedrag onder invloed van vocht en water. D4 is de hoogste klasse met de beste waterbestandigheid.

Klasse D1

Binnengebruik: In een droge omgeving moet het vochtgehalte van het hout onder de 15% blijven.

Buitengebruik: Nee.

Klasse D2

Binnengebruik: Incidentele kortdurende blootstelling aan water of condensatie, tot een houtvochtgehalte van max. 18%.

Buitengebruik: Nee.

Klasse D3

Binnengebruik: Kortstondige blootstelling aan water of hogere luchtvochtigheid in de ruimte.

Buitengebruik: Ja, indien niet direct blootgesteld aan het weer, d.w.z. zonder constante blootstelling aan water en vocht.

Klasse D4

Binnengebruik: Materiaal kan vaker en langer aan water en vocht worden blootgesteld.

Buitengebruik: Ja, met voldoende oppervlaktebescherming.

hout

PVAC houtlijmen

Witte lijmen zijn dispersielijmen op basis van PVAc (polyvinylacetaat). Ze zijn de klassieker in het dagelijkse timmer- en schrijnwerk en zijn geschikt voor verschillende toepassingsgebieden, van ruwbouw tot binnenafwerking. Soudal biedt witte lijmen aan in de klassen D1 tot en met D3. Deze zijn watergedragen, zonder toegevoegde formaldehyde en dus milieuvriendelijk, zeer makkelijk in gebruik en zijn eenvoudig op te kuisen.

  • D1-lijmen zijn ideaal voor gebruik binnenshuis waar geen vocht ontstaat.
  • D2-lijm is waterdicht volgens DIN EN 204, d.w.z. een incidentele blootstelling aan water is mogelijk.
  • D3-lijm is geschikt voor ruimtes met een hoge relatieve vochtigheid (zie bovenstaande tabel).

Witte lijm is gemakkelijk om mee te werken, maar vereist een glad oppervlak zodat de contactpunten perfect met elkaar verbonden kunnen worden. Ideaal is dat minstens één van de materialen poreus is zodat het water makkelijk kan wegtrekken om zo een sterke lijmverbinding te vormen. De ondergronden dienen bovendien schoon, droog en vrij van stof en vet te zijn.

Houtlijm PRO 45P

PU houtlijmen

PU-lijmen, of ook wel bruislijmen genoemd, zijn ééncomponentlijmen op basis van polyurethaan, die vandaag de dag vaak worden gebruikt in de houtsector. Ze worden gekenmerkt door een hele goede hechting op een breed gamma materialen. In tegenstelling tot de witte houtlijmen harden PU-lijmen uit door een chemische reactie. Deze lijm haalt het vocht uit de lucht of de te verlijmen materialen en zal licht beginnen bruisen. Ook hier is het ideaal dat minstens één van de materialen poreus is zodat vocht kan doordringen en de lijm kan reageren tot een sterke lijmverbinding. Als waterbestendige lijmen behoren ze tot de blootstellingsklasse D4 en kunnen ze eveneens buitenshuis worden gebruikt met een geschikte oppervlaktebescherming. Een ander voordeel van PU-lijmen is hun veelzijdigheid. Hiermee kunnen niet alleen twee stukken hout worden gelijmd, maar ook een stuk hout op een werkstuk van een ander, niet-absorberend materiaal. In tegenstelling tot verwerking met witte lijm kunnen lichte oneffenheden worden overbrugd met PU-lijm. Maar ook voor PU-lijmen geldt dat de ondergrond schoon, droog en stof- en vetvrij moet zijn. Zorg bij het werken met PU-lijm wel altijd voor goede ventilatie en beschermende maatregelen, zoals handschoenen en een bril.